U borbi protiv polnih bolesti

Polne bolesti, nažalost, ubrajaju se u najčešće infektivne bolesti – kako kod nas, tako i u svetu. Iako postoje i drugi načini o kojima će biti reči kasnije, prenošenje polnih bolesti najčešće se dešava putem seksa. Upravo iz tog razloga, siguran seks je od izuzetne važnosti, i primarna je stavka kako bi došlo do sprečavanja nemilih pojava, koje, ne samo da su opasne po zdravlje već i izuzetno stresne te mogu izazvati i druge zdravstvene probleme.

Polne bolesti, simptomi i dijagnoza

Ukoliko imate određene simptome i sumnjate na polno prenosivu infekciju, dijagnozu ćete dobiti na osnovu rezultata laboratorijskog testiranja (uzorka vaginalnog i cervikalnog brisa, uzorka uretalnog brisa, analize krvi, uzorka prvog jutarnjeg urina).

Polno prenosive bolesti javljaju se najčešće kod mladih (16 do 26 godina), mahom zbog menjanja partnera, usled nepažnje, nemarnosti i nedostatka opreza, kao i sve ranijeg (i nepromišljenog) stupanja u seksualne odnose. Razlozi su brojni a simptomi slični. Kao simptomi mahom se javljaju svrab ili osip genitalnog predela, pojava bradavica, otoka ili plikova u pubičnoj (ili analnoj) regiji, krvarenje i bol pri seksualnom odnosu kao i oštar bol u donjem delu trbuha, pojačan vaginalni sekret, osećaj neprijatnosti ili peckanja (slabijeg ili intenzivnijeg) prilikom mokrenja.

Ipak, neretko se desi da inficirana osoba nema nikakve simptome, a bez obzira na to može biti prenosilac bolesti na svog seksulanog partnera. Takođe, period inkubacije varira.

Kod bakterijskih infekcija, period inkubacije najčešće je dve do tri nedelje, dok može biti i do nekoliko meseci, pa čak i godinu kod virusnih infekcija (HPV, HIV).

Prenošenje polnih bolesti

Polno prenosive bolesti spadaju u infekcije, a prenose se seksualnim odnosom:

  • preko telesnih tečnosti
  • dodirom sluzokože
  • dodirom sa inficiranom kožom (u slučaju genitalnog herpesa ili kondiloma).

Ukoliko dođe do zaraze i prenošenja, neophodno je i od izuzetne važnosti reagovati na vreme i što je pre moguće potražiti stručnu pomoć.

Bez obzira na pol i dob u kojoj se ovaj problem desi, veoma je bitno pričati o tome iskreno, otvoreno, i krenuti sa odgovarajućom terapijom. Izrazito je bitno pričati o svemu jasno i glasno, bez zadrške i stega, jer nijedan problem nije nerešiv, a daleko je lakše ukoliko se identifikuje na vreme.

Brzom reakcijom pomažete sebi, ali i drugima.

seks

Siguran seks je kvalitetan seks

Kvalitetan seks ne oslikava samo vaše seksulano umeće, trajanje istog, finese koje znate ili ne znate, iskutva, pa čak ni sam užitak. Kvalitetan seks, pre svega, znači da ste adekvatno zaštićeni, da razmišljate o poslednicama dok ste u trenutku strasti. Kvalitetan seks znači biti, na prvom mestu, odgovoran – kako biste bez brige mogli uživati pre, za vreme, i posle zadovoljstva, svim čulima. Kako biste bili sposobni da čuvajući sebe, čuvate i druge – na duge staze.

Shodno tome, veoma je bitno da seks ne bude opterećenje več uživanje i kompletno prepuštanje, ali i odgovornost – ne samo prema sebi, već i prema svom seksualnom partneru. Biti oprezan ne znači biti “dosadan”, naprotiv – znači biti dovoljno pametan da u seksu uživamo bezbrižno, svim čulima – što je moguće isključivo uz adekvatnu zaštitu.

Stoga je preduslov za zdrav i kvalitetan seks, a samim tim zrdrav i kvalitetan život – odgovarajuća kontracepcija, od koje je najučinkovitiji prezervativ. Ipak, ukoliko niste stoprocentno sigurni o vrstama zaštite i njihovoj primeni, obavezno se konsultujte sa stručnim licem. Bitno je da budete odgovarajuće obavešteni kako biste bili adekvatno zaštićeni.

Takođe, redovni ginekološki i urološki pregledi, kao i laboratorijsko testiranje se podrazumevaju jer omogućavaju pravovremenu dijagnostiku. Nakon dijagnostike dolazi uspešno lečenje, a naposletku ali ne manje važno i sprečavanje prenošenja infekcija partneru. Redovni pregledi bitni su čak i u odsustvu simptoma, a posebno ukoliko često menjate seksualne partnere. Budite pametni, budite pažljivi. Negujte se, pazite na sebe, vodite uredan seksualni život i brinite o svom zdravlju na vreme.