Impotencija – problem savremenog muškarca

Pre nego što se zađe dublje u delikatnu temu toga šta je impotencija, veoma je bitno naglasiti da se veliki broj muškaraca susreće sa ovim, nemilim ali svakako rešivim problemom. Impotencija kod muškaraca je nešto sa čime se, prema ispitivanjima susreće više od 50% pripadnika jačeg pola. Stoga je bitno da, ukoliko ste jedan od ovih muškaraca – niste sami – niti jedini kojima se to dešava.

Impotencija nije bauk već rešiva stvar, samo je potrebno identifikovati njenu srž kako bi se istoj pristupilo na adekvatan način.

Šta je impotencija?

Impotencija, prema definiciji evropske urološle asocijacije (EAU), predstavlja nemogućnost postizanja i održavanja čvrste erekcije dovoljne da obezbedi zadovoljavajuću seksualnu aktivnost. Erektilna disfunkcija može biti kompletna, umerena ili minimalna. Svakako, potrebno je napomenuti da je, pre svega – erekcija veoma kompleksan psihološki proces i da erektivni proces utiču mnogobrojni faktori, kao što su: privlačnost prema partneru, umor, samopouzdanje, visoka doza alkohola u krvi, stres, preterano konzumiranje nikotina (pojava erektilne disfunkcije je češća kod pušača), slabost arterijskog (arterioskleroza) ili venskog (varikoziteti) sliva krvi polnog organa, smanjena produkcija muškog polnog hormona – testosterona (hormonska insuficijencija) i mnogi drugi.

Problemi sa potencijom neretko se javljaju kao problem nefizičke prirode, već dolazi iz glave muškarca. Ipak, pre svega, potentnost je ekvivalent zdravlju. Zdrav, zadovoljan, samopouzdan muškarac je potentan muškarac i iz tog razloga veoma je bitno obratiti pažnju na celokupan kvalitet života. Takođe, identifikovani su i određeni načini za poboljšanje potencije (u vidu hrane, pića, fizičke aktivnosti…), ali i adekvatno, učinkovito rešenje kao što su posebni preparati za potenciju.

Impotencija kod muškarca – problem psihičke ili fizičke prirode?

Ukoliko se muškarac budi sa jutarnjim erekcijama i ukoliko može da postigne erekciju masturbacijom – erektilna disfunkcija je psihološke, ne fizičke prirode.

Sa druge strane, neki od uobičajenih psiholoških uzroka u vezi sa erekcijom su:

  • Problem neprivlačnosti ili zasićenosti parnerom
  • Slabost živaca
  • Depresija
  • Stres
  • Umor, iscrpljenost
  • Latentna homoseksualnost, ukoliko homoseksualac (još uvek nesvestan svog seksualnog opredeljenja) pokušava da ima seks sa ženom

U velikom broju slučajeva, ispostavlja se da je erektilna disfunkcija zapravo miks psiholoških i fizičkih uzroka. Ovi uzroci takođe variraju u zavisnosti od starosne granice muškarca, u različitim životnim dobima muškarca i uzroci ED su različiti.

impotencija

Preparati za potenciju su efikasno i brzo rešenje

Impotencija tj. erektilna disfunkcija – daleko se lakše tretira nakon što je uzrok iste ustanovljen.

Kako bi se libido povećao, nekada je neophodno i učinkovito koristiti (svakako, uz konsultaciju lekara) i preparate za potenciju poput vijagre koja je najpoznatije rešenje; zatim cijalis – poznat kao “vikend tableta”, levitra… Određeni “pomoćnici” muškarca u slučaju impotencije jesu i vakuum pumpa i intrakovernozna injekciona terapija (namenjena osobama koje iz nekog razloga ne smeju uzimati lekove).

Impotencija – bitno je znati:

Kao i svaki manji ili veći problem koji utiče na kvalitet života – tako je i impotenciju bitno identifikovati, prihvatiti, a nakon toga je se uspešno rešiti. Poseta urologu reč stručnjaka svakako je najbitnija.

Opšte je poznato da se erekcija se javlja kada dođe do pumpanja krvi u penis čineći ga tvrdim, a uzrok erekcije u najvećem broju slučajeva jeste: razmišljanje muškarca o seksu, stimulacija penisa ili oba. Svakako, do ovog kompleksnog psihofizičkog procesa utiče mnoštvo različitih faktora.

Na gorenavedene razloge impotencije, nadovezuje se, naravno – i starosna dob muškarca.

Dok je kod mlađih muškaraca najčešči razlog impotencije anksioznost (nervoza usled neiskustva, a samim tim i nedostatka samopouzdanja pri dolasku do samog čina seksa), kada je reč o muškarcima srednjeg ili starijeg doba – uzroci impotencije mogu biti prekomeran rad, preopterećenost, osećaj krivice ili tugovanje za nekim, dijabetes, nesređena ishrana, ali i same godine (iako istraživanja pokazuju da su čak 70 odsto svih 70-godišnjaka seksualno potentni).

Nakon identifikacije toga šta je impotencija, bitno je znati da je neke vidove impotencije moguće trajno izlečiti. To su psihogena, posttraumatska arteriogena i hormonalna erektilna disfunksija.

Ipak, postoji impotencija kod muškaraca koja se ne može trajno izlečiti – ali se svakako može uspešno lečiti, i učiniti erekciju mogućom, a seksualni život svakako lakšim i potpuno funkcionalnim.