Razlika između ljubavi i strasti

“ Ljubav je uvek otvorenih ruku. Otvorenih ruku dopuštate ljubavi da dolazi i odlazi kako želi, slobodno, jer ona bi to ionako činila. Ako pokušate zarobiti ljubav, shvatićete da držite samo sebe.” Leo Buscaglia

Sloboda i ljubav, dve stavke koje međusobno moraju da se poklope ukoliko nekoga zaista volimo, ukoliko mu iskreno želimo da bude srećan, bez obzira na sve, po svaku cenu, sa nama ili bez nas.

Zato, jer ljubav pušta da budemo ono što jesmo, ljubav podržava i prihvata. Makar kada je reč o dugotrajnoj, iskrenoj i istinskoj ljubavi.

Sa druge strane, postoji strast, koja je nešto sasvim drugo.

Strast oslikavaju impuls, pomućena svest, požuda.

Kada bi požuda bila boja, bila bi crvena – strastvena, neobuzdana, van kontrole, van svih stega, pravila i ograničenja. Požuda je vođena isključivo srcem, instinktom, ona je nešto što ne možemo zaustaviti, čak iako želimo jer moć instinkta je potpuno druga dimenzija, neobjašnjiva i neobuzdana. Strast je sočna višnja na vrhu kolača, a ljubav – ceo kolač; sastavljen od slojeva, različitih sastojaka i kombinacija, od svega pomalo. Ljubav je nedelja ujutru, a požuda petak veče okupan najkvalitetnijim vinom.

Zajedičko za oba jeste da počinju od poljupca – nežnog, silovitog, iznenadnog, sporog, brzog, sa ukusom želje i ushićenja. Sve počinje poljupcem i dodirom koji vas vodi dalje – u čisto fizičko, neopisivo zadovoljstvo, ili ipak nešto mnogo više od toga.

Zvukovi, mirisi, posebni afrodizijaci, hormoni koji lelulaju vazduhom… avantura, ushićenje, uzbuđenje, magija, opčinjenost, opijenost… kada srce kuca brže, a zvezde sijaju jače, dani su jarkih boja a život poprima potpuno različitu dimenziju, to je početak nečega… a koliko veliko će biti i da li će se nastaviti zavisi samo od partnera, njihovih afiniteta i senzibiliteta. Zavisi i od toga za čime tragamo, i da li biramo spokoj ili ludilo.

Strast

Svakako, u životu je moguće imati oba – jedno ne isključuje drugo, naprotiv. Međusobno se dopunjuju, prožimaju, čineći savršen sklop.

Možete imati sve u jednom – polupce, seks, držanje za ruke, razumevanje, zagrljaje, privlačnost, snažne emocije… moguće je imati sve, ali održavanje i savršen balans istih zahteva vreme, posvećenost, želju i volju.

Voleti nekoga je jedno, osećati privlačnost nešto sasvim drugo, a savršen miks čine oba.

Ipak, postavlja se pitanje – kada sve počne požudom, ako emocije ne dolaze brzinom kojom želimo – da li je moguće da naučimo da volimo? Ili obratno, da li kada zavolimo, privlačnost i požuda nestaju, i da li ih možemo povratiti? Odgovor je apsolutno da, u oba slučaja, ipak, potrebani su trud, posvećenost, strpljenje, iskrenost… prema sebi, i prema partneru.

Privlačnost je dovoljna za početak nečega, uz određenu dozu neophodne hemije, strasti… ipak, strast koja nema potporu drugih elemenata nije održiva i ne može da raste i razvije se u nešto veće, bolje, potpunije, čvrsto i dugotrajno. Istinska intimnost leži upravo u emotivnoj bliskosti, u snažnim emocijama, u poznavanju neke osobe potpuno, u svakom smislu.

Zaljubljenost, a kasnije i ljubav, treba da oplemene dvoje ljudi, da probude ono najbolje u partnerima, da pospeše dinamičan proces zajedničkog sazrevanja, rada, rasta, razumevanja kada zanesenost prođe. Ipak, na zanesenosti se može raditi, pokušati da se povrati a da bi povratak i ponovono buđenje iste bili uspešni – svoju vezu, brak ili odnos bilo kakve vrste treba začiniti. Ne treba zaboraviti važnost sitnica, detalja, pažnje i malih, najznačajnijih bitnih sporednih stvari.

Razgraničiti zanesenost i privlačnost od potencijala za jedan stabilan odnos iziskuje iskrenost da razlikujete stvarnost od mašte.

Iziskuje prihvatanje, kao i sposobnost da sagledate širu sliku, da pristupite odnosu sa razumevanjem, sposobnošću i voljom da na istom radite…Intenzitet emocija se vremenom menja. Sjaj u očima i širok osmeh, zadovoljstvo, sreća, samopouzdanje i jedinstven, neponovljiv osećaj da imate svet pod nogama – samo je početak, a da biste sve to održali, bitno je ne zaboraviti da na tome radite. Radite na jedinstvenom osećaju koji se javlja u početku – da je svet vaš i da je sve moguće. Sa pravim partnerom – svakako i jeste!