Seksualnost u modernom vremenu

Seks je oduvek okupirao pažnju ljudi, čak i u vremenima kad je bio tabu tema. Ako pogledamo u dalju istoriju, tačnije, u doba starih Grka i Rimljana, vidimo koliko su bili slobodni u shvatanju seksualnosti. To vreme je odlikuje velika sloboda po pitanju seksualnosti, čak bismo mogli reći i ekstremna. Orgije, prostitucija, homoseksualnost, biseksualnost i mnogi drugi oblici ispoljavanja seksualnog nagona su doživeli procvat u staroj Grčkoj i Rimu. Grčka i rimska mitologija obiluje seksualizovanim predstavama, a u tom smislu su i predstavljali bogove – izuzetno slobodnog ponašanja, sa ljudskim osobinama, a ponajviše kroz prizmu požude i razvrata. S obzirom na sveopštu slobodu u seksualnom izražavanju, ovakav odnos prema seksu koji se vezuje za staru Grčku i Rim naziva se još i pan-seksualizam, odnosno praktikovanje seksa bez ograničenja. Naziv je dobio po grčkom bogu Panu, koji je prikazan kao polu-čovek, polu-koza, sa izraženim osobinama kao što su pohotljivost i razvratnost. Nakon ovog „zlatnog doba seksualnosti“, usled propasti Rimskog carstva, nastupa potpuno suprotna struja po pitanju seksualnosti.

Hrišćanstvo zatvara seksualni odnos u okvire braka koji je predstavljao svetu vezu između muškatca i žene. Pojedini su se protivili čak i ovako umanjenoj seksualnoj slobodi, te su propagirali da veza između muškarca i žene treba da bude potpuno duhovna i da se seksualna aktivnost može praktikovati isključivo u svrhu reprodukcije. Moderno vreme u kojem živimo odlikuje oslobađanje iz stega crkvenog shvatanja seksualnosti. I dalje je prisutan stav ckrve da se seksualnost treba ispoljavati u okviru bračne zajednice, ali taj stav nema bitan uticaj na sveopštu seksualnu slobodu. Naše doba stavlja nauku ispred crkvenih stavova, što rezultira tme da je globalni stav veličanje seksualne slobode, seksualnog istraživanja i eksperimentisanja. Svedoci smo toga da seksualne aluzije prožimaju skoro sve aspekte savremenog života. S pojavom društvenih mreža to je postalo još očiglednije, jer smo u prilici da ispratimo i koncept življenja i shvatanja celog sveta. Savremeno doba na globalnom nivou prožeto je seksualizacijom, što ima uticaj na sveopštu seksualnu slobodu savremenog čoveka. Društvene mreže i ovde igraju bitnu ulogu, jer su omogućile da stvaranje novih kontakata, odnosno upoznavanje ljudi i izbor partnera bude brže i dostupnije nego ikada pre. Kada govorimo na temu savremenog koncepta življenja, ne možemo da ne pomenemo pojam konzumerizam, ideologiju savremenog društva koja se u najširem smislu odnosi na ekonomsku dimenziju društva, ali ima efekte i na sve druge aspekte. Konzumerizam u seksualnom smislu odnosi se na pomenutu lakoću ostvarivanja kontakta, u ovom slučaju seksualnog kontakta. Budući da savremen čovek seks shvata slobodnije i skoro bez ikakvih ograničenja, i da je to, može se reći, i globalni stav prema seksualnosti, nikada lakše nije bilo naći seksualnog partnera koji ne mora biti ništa više, već samo seksualni partner. Seks za veče, seks bez obaveza ili takozvane kombinacije, kao i pojam koji je ušao u kulturu – FWB (friends with benefits) govore nam da se seks brzo konzumira, dostupniji je i neopterećen bilo kakvim uslovljavanjima. Jedini uslov koji se nameće je zadovoljstvo. Možemo uključiti i dimenziju hedonizma koja prožima savremenu kulturu i na kojoj se zasniva pomenuti konzumerizam.

Hedonizam za savremeno društvo predstavlja srž življenja i zvezdu vodilju u odnosima. Savremeni čovek teži zadovoljstvu u najširem smislu uključujući sve aspekte života, a najpre zadovoljstvu seksualnim životom. Da se razumemo, konzumerizam se uglavnom shvata kao negativan pojam, odnosno određuje društvo kao potrošačko u slobodi i širini izbora i sredstava kojima će zadovoljiti svoje potrebe. Ali u ovom smislu koji smo opisali, konzumerizam u seksualnosti nije negativan pojam, već nam pomaže da bolje shvatimo i definišemo seksualno ponašanje savremenog čoveka. Nema ničeg lošeg i negativnog u zadovoljavanju sopstvenih potreba koje ni na koji način nikoga ne ugrožavaju. Lakoća ostvarivanja seksualnog kontakta ne ugrožava nosioce drugačijih shvatanja seksualnih odnosa, već se radi isključivo o slobodi izbora svakog pojedinca da ostvari ono što želi i što mu prija, a što mu moderno vreme omogućava.